Pochutnat si na rajčatové šťávě je úžasný zážitek, milují ji děti i dospělí a jde o jednu z nejzdravějších potravin, které máme k dispozici po celý rok. Obrovskou výhodou rajčat je možnost tepelně je zpracovat do podoby polévky nebo omáčky a tyto pochoutky také bývají velmi často na jídelním http://www.la-patas.cz/jidelni_napojovy_listek_la-patas.html lístku v restauracích a jídelnách pro zaměstnance nebo děti a studenty ve školách. Rajskou omáčku si snadno uvaříte i doma, recepty na její zhotovení kolují napříč Internetem, někdo má rád více tymiánu, někomu vyhovuje omáčka sladší, jiný si do ní s oblibou přidává perník anebo citronovou šťávu, aby byla spíše kyselejší.

zralá rajčata

Základ všech rajských polévek a omáček tedy tvoří buď celá rajčata, anebo rozdrcená do podoby pyré, případně rozmixovaná jako šťáva, a tyto polotovary lze také získat z pasterizovaných zdrojů, zabalených do kartonových krabic. Každá z krabic se pak ocitá v regálech obchodů a vy jen pohodlně sáhnete po některé z nich, vložíte do nákupního košíku, zaplatíte, a chystáte se doma připravovat patřičnou dobrotu.

Zamysleli jste se někdy nad tím, že někdo musí rajčata nejen pěstovat a sklízet, ale také v průběhu zpracování přechovávat ve vhodných nádobách? Slouží k tomu takzvané IBC kontejnery, je to skládací kontejner z tvrzeného plastu, zhotovený tak, aby byl schopen unést obrovskou zátěž pěti tun. Kontejnery se pokládají na sebe do pěti vrstev, každý z nich zaujímá objem tisíc litrů a tudíž ten spodní kontejner vždy musí unést hmotnost dalších čtyř kontejnerů nad ním.

rajčata v misce

Velkokapacitní kontejnery se tedy starají o to, abychom měli v obchodech dostatek rajčatové, ale i jiné zeleninové a ovocné šťávy v podobě koncentrovaných polotovarů, například pasterizovaných pomerančových džusů, a měli bychom si také uvědomit, že jde o nejzdravější typy nápojů, které na trhu vůbec existují. Mnohem lepší naředit stoprocentní pomerančový nebo jablečný koncentrát vodou a vypít jej, než si dopřávat oxidem uhličitým sycené nápoje, navíc doslazované bílým rafinovaným cukrem.