Klíčivostí dochází k mnoha změnám ve výživových hodnotách semene. Klíčení semene se aktivuje vodou, která revitalizuje semínko. Když semínko nasákne ideální množství vody, spustí se řada procesů. Škroby se přeměňují na jednodušší látky, sacharidy se mění v jednoduché cukry, které lidské tělo snadněji tráví.

řeřicha

Výživový obsah naklíčených semen je mnohem větší, než je u pouhého semínka. V některých klíčcích je až o 2000 % více vitamínu B1 oproti původnímu osivu. Zvětší se také hladina vitamínu B5, B6, kyseliny listové, B2 a B12, vitamín A a E. Minerální soli a vitamíny se snadněji asimilují, protože se kombinují s aminokyselinami.

Ne všechny semena jsou vhodná ke klíčení. Například semena rajčat nejsou vhodná. Obsahují toxické alkaloidy, jako je tomatin.

Nejpopulárnější používaná semínka jsou:

• fazolové klíčky jsou jemné a chutnají nasládle

• klíčky vojtěšky jsou velmi bohaté na vitamín C, D, E, K, B a minerály, jako je zinek, selen, hořčík, vápník, fosfor, chlorofyl, a navíc skvěle chutnají

• klíčky slunečnice mají jemnou chuť připomínající ořechy s olejem, jsou plné vitamínu C a E, vápníku a fosforu

• klíčky čočky jsou velice příjemné na chuť, jsou bohaté na proteiny s vysokou biologickou hodnotou

• naklíčený hrášek chutná podobně jako chřest, jsou dobré do salátů, na ozdobení polévek i omáček

• klíčky ředkviček jsou zdrojem chlorofylu a antioxidačních vitamínů A, C, E, pomáhají k posílení imunitního systému

• klíčky semínek hořčice jsou pikantní a kořenité, pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi

• klíčky ječmene jsou velice snadno stravitelné

• naklíčená červená sója má kořenitou chuť a je výborná orestovaná, bohatá na vitamín A

Existuje celá řada dalších možností, například semena mrkve, lnu, sezamu, mandle, řeřichy, koriandru, konopí, fenyklu, pšenice, pohanky.

řeřicha1

Klíčky si můžete velice snadno udělat doma a mít tak po ruce vždy čerstvou a zdravou potravinu. Samotné klíčení semen je velice jednoduché a rychlé.

Semena nechte přes noc nasáknout vodou, pořádně je propláchněte a nechte okapat. Vložte do sklenice a nechte přikryté ve vlhku a v pokojové teplotě. Pravidelně semena proplachujte a kontrolujte. Podle druhu semínek se během 1-3 dnů dočkáte klíčku. Rychlost je například u řeřichy opravdu obdivuhodná a klíčky rostou před očima.